Valpkurs

Här är några tips för dig som just fått hem en valp till familjen. Dessa tips kan ge dig och din hund stor hjälp på vägen mot en trygg och trivsam framtid.

Din familj är valpens flock

En valp behöver mycket närhet. En valp som det kelas mycket mer blir trygg och mår bra och litar på flocken och sin ledare. En isolerad valp, exempelvis sover ensam i köket istället för i sängen hos sin ”flock” kan bli stressad och svår att få kontakt med.

Skapa en tidig kontakt med valpen

Försök att ligga steget före genom att belöna när valpen gör rätt, det vill säga redan innan den börjar bete sig på ett felaktigt sätt. En god ledare visar att en hund inte ska hoppa upp mot gäster genom att förstärka dess positiva sidor. Ha tålamod, många valpbeteenden försvinner med tiden.

Det är du som bestämmer vad valpen ska lära sig

Uppmuntra valpen att lära sig saker som är viktiga för dig. Vill du att den ska kunna umgås med barn utan att knuffa omkull dem eller vill du lära sig jaktbeteende genom att springa efter pinnar och bollar hela tiden. Det är du som avgör vad din hund ska lära sig!

Var försiktig med att använda koppel

När vi förlitar oss mycket på koppel blir vi sämre ledare för hunden eftersom vi då inte lär valpen att komma på inkallning eller att gå förbi andra hundar och människor. Visa istället valpen vad du vill genom att ta i den, locka på den och belöna med godis när den söker kontakt med dig.

Se till att valpen får mycket vila

En valp som sover mycket utvecklas ofta till en lugn och trygg individ som fullvuxen. Hjälp din trötta lilla valp att komma till ro –annars riskerar den att bli stressad och irriterande för de andra medlemmarna i ”flocken”.

Ge valpen frihet och utrymme

En valps första tid handlar mycket om att utforska och upptäcka sin omgivning. Hindrar du valpen för mycket i sina äventyr så riskerar den att bli frustrerad och bråkig. Många valpbeteenden kommer att försvinna med tiden – snart kommer du kanske att sakna valpens alla tokigheter.

Lägg upp en plan för din valp

Tänk ut hur hundens liv kommer att se ut som vuxen. Ska den umgås mycket med barn, låt den umgås med barn. Ska kunden kunna följa med dig på jobbet så bör du lära den att ta det lugnt när du är upptagen och så vidare. En tydlig plan kommer att göra livet enklare både för dig och din valp.

Vi skapar förtroende mellan dig och din valp