Valptips

Här är några tips för dig som just fått hem en valp till familjen. Dessa tips kan ge dig och din hund stor hjälp på vägen mot en trygg och trivsam framtid.

Familjen är valpens flock

Det är viktigt att valpen får mycket närhet! Bär den, ha den i knäet och Låt den gärna sova i sängen. En valp som får mycket närhet blir trygg och känner tillit till flocken och sin ledare. En valp som sover själv i köket eller är ensam på annat sätt, kan bli självständig och svår att få kontakt med eller otrygg och stressad.

Skapa kontakt tidigt

Upp till 20 veckors ålder är valpen mest formbar och det är då den lär sig flockens sociala struktur. Stärk valpen i att söka kontakt och följa dig genom att frekvent mata den med små bitar godis. Försök att vara ”steget före” och belöna när valpen gör rätt, dvs. innan den hoppar upp på gästerna, springer efter katten eller nafsar efter dig när du borstar den. En god ledare visar valpen hur den ska bete sig genom att ständigt förstärka alla dess positiva sidor.

Du avgör vad valpen lär sig

Leker valpen hetsiga lekar dagligen lär den sig jaktbeteende. Låter du valpen rida på kuddar och familjemedlemmars ben finns risken att den i vuxen ålder betäcker det mesta. Uppmuntra hunden att lära sig sådant som är viktigt för dig; att umgås med barn utan att hoppa, att umgås med andra djur utan att jaga dem och att lugnt och sansat följa med till vänner och bekanta. Valpen blir vad du gör den till!

Överaktiv valp kan ha ont

En sjuk valp behöver inte bli trött och dåsig, den kan lika gärna bli överaktiv och stressad. Under valpens första levnadsår hör infektioner till vardagen. Många så kallade problembeteenden handlar i grunden om att hunden känner någon form av smärta. Kontakta veterinär om du tror att valpen inte mår bra.

Undvik koppel

När vi förlitar oss på koppel blir vi  sämre flockledare eftersom vi då inte behöver lära hunden att komma på inkallning eller att gå förbi andra hundar och människor. Istället för att hålla emot med kopplet kan du visa valpen vad du menar genom att ta i den och använda rösten. Belöna och locka valpen med omtyckta matbitar.

Ensamhetsträna försiktigt

En liten valp har svårt att vara ensam, helt naturligt eftersom den är hjälplös på egen hand. Påbörja ensamhetsträningen försiktigt genom att under lugna och trygga förhållanden lära valpen att vänta! Säg till exempel "vänta"varje gång du stänger en dörr eller grind framför valpen samtidigt som du ger den några godisbitar. Det är viktigt att du återvänder innan valpen blir orolig. Denna övning kan alla i familjen göra, exempelvis när de ska gå hemifrån. När valpen bjuds på godis och har sällskap när någon går hemifrån tränas den i att kunna vara trygg, även då den så småningom lämnas själv.

Ge valpen mycket frihet och stort utrymme

Första tiden handlar för valpens del om att utforska och upptäcka sin omgivning. Hindras valpen för mycket kanske den blir frustrerad och bråkig. Ha tålamod och se tiden an! De flesta jobbiga valpbeteenden försvinner i takt med att valpen blir äldre. Det kommer en dag då du saknar valpens upptåg och påhitt!

Se till att valpen får mycket vila

Sömn är ett av valpens största behov. En valp som sover mycket blir ofta lugn som vuxen. Sover den för lite kan den blir överaktiv och stressad vilket i sin tur kan leda till att familjemedlemmarna bli irriterade. Hjälp en trött valp att komma till ro.

Ta inte valpen på promenad

I vilt tillstånd leker valparna mycket lugnt hela första halvåret. De vuxna djuren dämpar valparnas lek, jagar åt dem och ser till att de kan växa upp i lugn och ro. Undvik att gå längre sträckor, leka hetsiga lekar eller på annat sätt överanstränga din valp. Har din valp lekt och haft roligt en dag så ge den en eller två vilodagar för att varva ner ordentligt.

Vi skapar förtroende mellan dig och din valp